Новата тол система за плащане на пътни такси в зависимост от изминатото разстояние от камионите и автобусите ще бъде отложена.

Тол таксите – новата заплаха за зърнопроизводителите

Това означава, че цялата жътвена кампания тази година ще премине по сегашния ред със заплащане на винетки за камионите. 

Тол системата няма да заработи на 16 август тази година, както се предвиждаше досега, а през следващите месеци, но не по-късно от 1 март 2020 г., стана ясно проект за промени в Закона за пътищата, внесен от група народни представители от мнозинството.

„Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г.“, съобщи депутатът Александър Ненков, цитиран от бТВ. 

Законът в момента предвижда от 16 август да започне т. нар. търговската и техническа експлоатация за системата за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. 

Във връзка с притесненията, изразилени от превозвачи, е взето решение от 16 август да се даде старт само на техническата част на системата. Това е така нареченият тестов период.

Реалното събиране на пътни такси ще започне, когато правителството публикува в „Държавен вестник“ решение за потвърждаване на готовността за експлоатация на Електронната система за събиране на тол такси. Според проекта това трябва да стане не по-късно от 1 март 2020 г. 

„Това го правим в унисон с проведените срещи с превозвачите, за да се намери необходимият консенсус за тарифирането, както и за обхвата на пътищата“, подчерта Александър Ненков.

По думите му на този етап обхватът на тол-системата включва магистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните шосета. Превозвачи споделиха притеснения, че тарифирането от тол-системата ще се отрази на стоки от първа необходимост и някои от тях може да поскъпнат. 

Проектът за промени в закона предвижда и ускорено възстановяване на надвнесени пътни такси. Това ще става по Закона за държавните такси, а не по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.