Тиквите в Пазарджишко в момента се продават на едро на цена от 0.20 лева за килограм без ДДС или 0.24 лева за килограм крайна цена. Това разказа пред Фокус Иван Кабуров, земеделски производител от Пазарджик. По думите му това е добре, а и в момента търсенето е голямо. Кабуров обясни, че продавал по 10- 15 тона дневно. 
 
„Въпреки че се говореше, че в страната са засети много тикви, се оказа, че малко са произведени. Това води да мисълта, че в сектора е сгрешена самата политика по отношение на плащането на субсидии или на декар”, коментира производителят. 
 
По думите му решението на Министерството на земеделието и храните от следващата година да не се субсидира производството на тикви е много добро. „Разходите, които се правят за отглеждането на тази култура, реално се изравняват по разходи с пшеницата. Те обаче не могат да бъдат конкурентни на култури като пипер и домати, например, при които има 15 – 20 пъти по-високи разходи. Това води до много по-голям риск земеделецът да изгуби, а от тиквите няма какво да се губи“, обобщи фермерът.