НАСА създаде нова технология за отглеждане на култури на други планети. Тя е съобразена с намерението на човечеството да колонизира Марс, както и други планети в бъдеще, информира lavanguardia.com.

Климатичните аномалии са бич за гроздето

Група от учени от центъра Джон Инс и институтите Ърлхам и Куадрам във Великобритания в сътрудничество с университета в Куинсленд тестваха технологията в условията на оранжерия в Норуик.

Изследователите са постигнали скоростни генетични подобрения с помощта на по-кратък растеж на културите и скъсяване на цикъла на отглеждане. Този подход е допълнена от употребата на LED осветление.

Според публикация, посветена на изследването, в списание Nature Protocols, този метод на отглеждане може да произведе култури, които са резистентни на заболявания, климатични предизвикателства и са по-богати на хранителни вещества. Това е добра новина за нарастващото население на планетата.

Технологията използва усъвършенствано LED осветления и дневен режим до 22 часа, за да се оптимизира фотогенезата и да се стимулира по-бърз растеж. Така се ускорява репродуктивния цикъл на културите. Например, по време на тестовете са произведени 6 реколти пшеница в рамките на година. За сравнение традиционно земеделците прибират две реколти годишно.

Съкращавайки производствения процес, този метод позволява на учените и земеделците да ускорят генетичните подобрения, постигайки по-богата реколта, по-добра резистентност и толерантност към климатичните промени при култури като пшеница, ечемик, рапица и грах.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!