техника за  торенеТоренето се извършва с тороразпръсквачки и самолети. Повърхностното разпръскване на минералните торове се осъществява от центробежни тороразпръсквачки. За работа във ветровито време към тях се монтира ветрозащитно устройство. За едновременно транспортиране и разпръскване на минералните торове се използват авторазпръсквачки.

За присеитбено торене се използват комбинирани сеялки тороразпръсквачки, а за подхранване на окопни култури и за дълбоко внасяне на торовете в овощни градини и лозя - култиватори растениехранители и машини, снабдени с улейни торовнасящи апарати.

Течните минерални торове се внасят със специални тороразпръсквачки, които действат под налягане, за да попада торът в почвата на дълбочина от 8-10 до 15 см. В противен случай съществува опасност от загуба на азот в газообразно състояние

Широко приложение за разпръскване на минералните торове намира селскостопанската авиация. Торенето със самолети има голяма производителност, но е по-скъпо и разпределянето на торовете не е така равномерно както с наземната техника. То е незаменимо за подхранване на площи с по-висока влажност - за късно есенно и ранно пролетно подхранване на есенни култури, за подхранване на оризища и за торене на наклонени терени.

При поливни условия торовете за подхранване може да се внасят в почвата с поливните води. За целта съответните видове и количества торове се сипват на порции в шахта, през която преминават поливните води.