Месец след старта на Кампанията по директни плащания 2016, земеделските производители все още не могат реално да чертаят и да финализират заявленията си за подпомагане. За това алармират читатели на Фермер.БГ. 
 
„Към момента е възможно само подаване на заявления за входяща регистрация, но не и чертане на площи в тях, защото новите приложения в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) на Разплащателна агенция, свързани с правното основание, не функционират и по този начин кандидатите не са в състояние да регистрират площите, които обработват“. За това сигнализираха земеделски производители от Югозападна България.
 
Фермер.БГ потърси мнение по темата от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за обобщена информация относно хода на кампанията в страната. 
 
„По принцип може да се отвори заявлението, може дори да се чертае. Проблемът в момента е, че не се визуализира географския индивидуален слой, за който имаше уверение от страна на МЗХ, че всеки бенефициент, на база правно основание и споразуменията, които е подписал, би следвало да вижда, и в рамките на този индивидуален правен слой – да може да чертае. Този слой в момента все още не се вижда на повечето места. На места не се вижда и самото споразумение. От една страна няма индивидуален слой, от друга – не се вижда и споразумението“, обясни пред Фермер.БГ Наталия Тодорова, изпълнителен директор на НАЗ. 
 
Самите служители в общинските служби отказват да чертаят имот по имот, тъй като това е много трудоемко. Те самите очакват правното основание, за да очертават, допълни председателят на НАЗ Светослав Русалов. 
 
От Земеделското министерство са обяснили пред ръководството на НАЗ, че забавянето се дължи на технически проблеми заради надграждането на Ферма ползване. Има и уверение, че се работи по изчистването на тези грешки в софтуера. 
 
Съветът, който от МЗХ дават на земеделците, е там, където не се вижда индивидуалният географски слой, там където не се вижда споразумението – хората трябва да си вземат на флашка в shape файл споразумението и да чертаят по тези shape файлове. „Тук ще се наложи  и повторно ходене до общинските служби, защото в момента не са заредени пътищата, не е заредено и правното основание от белите петна, ОПФ и ДПФ. По уверение на МЗХ, това трябва да стане до 6 април“, обясни Тодорова. 
 
Светослав Русалов допълни: „Проблемът е, че на места ще се полуичат разминавания между това, което стопаните имат като shape файлове и това, което ще бъде индивидуалният слой и земеделците ще трябва да коригират тези разминавания“. 
 
Другият проблем, свързан с очертаването на площите, е по отношение на бившите бенефициенти по направлението сеитбооборот на мярка 214, които се отказаха от прилагането му. Отказът им не е отразен в системата и сега ИСАК продължава да им иска очертаването на парцелите за сеитбооборот – т.е системата не разбира техния отказ, обясни Наталия Тодорова. Уверението на МЗХ е било до края на седмицата тази грешка да се оправи. 
 
На практика месец след официалния старт на Кампанията по директните плащания за 2016 г., все още няма нито едно приключено заявление за подпомагане, посочи Тодорова. От НАЗ имат уверението на ръководството на МЗХ, че заявленията ще могат да се приключват около 6-7 април, но предвид на всички технически трудности, от Асоциацията не са оптимисти, че това реално ще се случи в този срок. 
 
Напрежение в бранша има, категорични са от НАЗ – още повече, че тази година няма да има удължаване на срока по Кампания директни плащания. От браншовата организация очакват „едно масово чертаене и приключване на заявления в рамките на 10 – 15 дни, с денонощна работа на Земеделските служби“. 
 
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ