Почти всички основни плодове и зеленчуци, които сега се предлагат на пазара, се търгуват на по-ниски цени спрямо година по-рано, показват най-новите оперативни данни на Министерството на земеделието (МЗХГ).

Къде са родните плодове и зеленчуци на европейската карта?

Най-осезаем е годишният спад в цените на десертното грозде (-21,9%), а най-минимален – при ябълките (-1%).

Анализатори: „Единствено цената на картофите бележи ръст на годишна база с 5,1%.“

Статистиката сочи, че за една седмица средните цени на едро на домати, пипер и ябълки на тържищата в страната нарастват. Най-чувствително е поскъпнал зеленият пипер (9,6%). Доматите на открито са с 8,7% нагоре, а ябълките – с 6,4%.

Десертното грозде и картофите се търгуват на по-ниски цени от предходната седмица, съответно с 4,7% и 6,1%, изчисляват анализаторите от ресорното министерство.

Анализатори: „Единствено слънчогледът се търгува на малко по-висока цена, с 0,6% на годишна база.“

За последната седмица няма съществено движение в цените на основните зърнени и маслодайни култури. При царевицата и пшеницата поскъпването е едва доловимо (от 0,4% до 0,8%), а при ечемика, слънчогледа и рапицата то съвсем отсъства.

В сравнение с година по-рано обаче пшеницата и ечемикът са поевтинели с между 10,4% и 16,7%. По-слабо понижение на годишна база бележат изкупните цени на царевицата – с 4,3%, и рапицата – с 0,1%, твърдят експертите.