Зеленчукопроизводителите у нас и в Европа имат поредна трудна година, показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Фермерите очакват малко по-добра реколта от картофи

У нас производството на домати от открити площи е спаднало с 17%, сочи статистиката на земеделското министерство. Общото производство – на полето и в парниците, вероятно ще се понижи с около 9% на годишна база и ще бъде около 135 хил. тона.

Само за оранжерийните домати оценката на експертите е за ръст до 55 хил. тона.

Икономистите на CAPA: „По-лошата от климатични условия година в голяма част от Европа доведе до по-високи цени на доматите, като цените се нормализираха от началото на есента.“

Прави впечатление, че през юни средната изкупна цена на доматите – 0,80 лв./кг, е била около два пъти по-ниска от средната цена на едро. Оценката на наблюдателите е, че това съотношение се е запазило и пред следващите месеци.

Анализаторите прогнозират спад на производството и на краставици у нас през тази година. Те очакват реколтата да бъде 71 хил. тона или с около 3% под нивото от 2018 г. Цените на дребно на краставици за септември са с 15% над осреднените за последните пет години.

Данните сочат за леко повишение при пипер, като се очаква общата реколта да се увеличи от 53 хил. тона на 55 хил. тона във връзка с по-високите добиви. 

CAPA: „Цените на едро на домати, пипер и краставици през 2019 г. се очертава да бъдат сред най-високите за последните десетилетия. В следващите месеци цените ще се нормализират в рамките на средните за сезона, като вносните цени ще предопределят ценовото движение по-нататък.“

Експертите отчитат и натиска върху вътрешния пазар, упражняван от вноса на значително по-евтини домати и краставици от съседни страни, главно от Турция.

В същото време цените на зеленчуците в ЕС през първите девет месеца на тази година са сред най-високите. Това се обяснява с по-лошата зима и засушаването във важните месеци на пролетта и лятото.

От началото на есента цените постепенно се нормализират и през следващите месеци до края на годината се очаква да бъдат около и под средните за последните пет години, допълват анализаторите.