Затегнатите търговски отношения между САЩ и Китай оказват фундаментално влияние върху зърнопроизводството в световен план. Това бе мнението на участниците в Конференцията за перспективите пред пазара на зърно, съобщи UkrAgroConsult.
 

ЕК очерта последиците след Brexit


Годишната среща, която се проведе на 16 октомври в Лондон, събра на едно място 150 участници във веригата за доставка на зърнени и маслодайни култури. В своето представяне Сет Майер от Министерството на земеделието в САЩ обяви, че неговата страна ще спре износа за Китай за шест месеца от сезона и е в търсене на друг пазар по света, където да изнася целогодишно.
 
Чарлс Клак от Rabobank допълни, че 25-процентната тарифа, наложена върху вноса от САЩ, постави Китай пред дилема относно това, от къде да си набави достатъчно соя, за да задоволи търсенето.
 
В световен план сушата в ключови региони частично доведе до свиване на пазара на пшеница, дестабилизиран и от руския контрол върху износа.
 
Доставките на рапица остават трудно осъществими, тъй като Китай предвижда да внесе допълнителни 11% през 2018/19, а производството на соя в САЩ достигна рекордни размери.
 
По отношение на Обединеното кралство, балансовите отчети на организатора на срещата – неправителствената обществена организация AHDB, сочат, че производството на пшеница отбелязва спад от 5% до 14.1Mt, а ечемикът е намалял с 8% до 6.6Mt.
 
По отношение на качеството, индустрията изразява мнение, че мелничарската пшеница е добра. Реколтата от маслодайна рапица е намаляла с 5% до 2 млн. тона въпреки разширяването на засетите площи.
 

[news]
Очаква се търсенето на храна за животни да се увеличи поради лятната суша и липсата на фураж, въпреки че все още има съмнения какво зърно ще се използва.

„По-слабата реколта означава, че имаме по-малка възможност за експорт на пшеница и емечик – каза Хелън Плант, старши анализатор на AHDB. – Освен това, може да има промяна в типа зърно, което изнасяме.“
 
Тя допълни още, че през последните няколко години Испания беше добър клиент на фуражен ечемик, но в момента страната е нетен износител. Сушата оказа влияние върху качеството на пивоварния ечемик в Европа, така че там се отварят нови възможности.

Според експерта във веригата за доставки – Кристоф Уолтър, има възможности за всички индустриални играчи в Обединеното кралство чрез подобряване на отношенията. „Добрите вериги на доставка носят по-голяма стойност“, заключи той.
 
Подобряването на веригата за доставки на зърнени култури означава сътрудничество според спецификите, изискани от купувача; създаване и подобряване на връзките; промяна на всяка верига за доставки според нуждите на клиента; и развиването на лидерски умения във всички аспекти от веригата за доставки.
 
За финал председателят на сектор „Зърнени и маслодайни култури“ към AHDB – Пол Темпъл, обобщи: „Живеем в непрекъснато променящ се свят. Заради стремежа на нашата индустрия земеделието в Обединеното кралство да бъде на световно ниво, никога не е било по-важно да се обединим и да говорим.”