Тази година застрахованият обем земеделски площи ще бъде 3 пъти повече отколкото последните 3 години. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след парламентарната комисия по земеделие, предаде Агенция „Фокус”. Във връзка искането на черешопроизводителите за отпускането на допълнително средства Танева заяви, че това е най-тежката година.

 

По думите й са пострадали както производителите на череши, така и тези на други овощни култури – праскови, сливи. „Пострадаха и зърнопроизводителите, както и хората в районите, където падна град”, обясни тя. „Не можем да кажем, че в определен регион на България има извънредни обстоятелства спрямо останалите”, каза още министърът. Тя поясни, че в региона на Карнобат, в който има новосъздадени овощни насаждения и не е в областта на противоградовата защита, преди 3-4 седмици над 2000 декара площи и градини са били напълно унищожени.

 

„В момента събираме данни, като точността им в национален мащаб зависи от самите земеделски производители - дали ще уведомят областните дирекции по „Земеделие”, дали ще изискат протокол и установяване процента поражение или пропадане на съответните площи, от там насетне държавата прилага държавна помощ за компенсиране на тези площи”, обясни министърът и посочи, че тази помощ в най-благоприятния вариант е за производителите на плодове и зеленчуци е в размер на 6 млн. лева годишно. „Предвид годината и все по-големия интерес към застраховане държавата увеличи на последния си УС на ДФЗ „Земеделие” с 1 млн. лева сумата, която стана 2,5 млн. лева, за подкрепа на земеделските стопани, ако те застраховат площите си”, поясни още министърът на земеделието.

 

По думите й, тази година застрахованият обем площи ще бъде 3 пъти повече отколкото през последните 3 години. Танева обясни, че се увеличават застраховките на земеделските производители. „Извън това производителите на плодове през тази години получиха над 200 лева на декар по схемата за обвързана подкрепа, което е в пъти от това, което бяха получили предишни години”, каза още министърът.