С увеличаването на процента ожънати площи расте и средният добив на слънчогледа, коментира министър Десислава Танева пред журналисти в Стара Загора при откриването на учебната година в Тракийския университет. 

Десислава Танева: Нивата ни на грешки са под тези на другите

По думите й това се дължи на факта, че най-добрите площи се жънат около средата и края на кампанията, а първа се събира реколтата от най-изсъхналите полета.

“В момента тече жътвата на слънчоглед и царевица, където се очакват намалени добиви. И при слънчогледа, и при царевицата говорим за добиви, които ще осигурят фуражния баланс, и този, който е за изхранване при слънчогледа и царевицата. Там ще говорим за разлики, които ще се отразят в по-ниския износ", коментира ресорният министър.  

Последните оперативни данни на аграрното ведомство сочат, че са реколтирани 57% от площите с маслодаен слънчоглед и 11% от тези с царевица, а отклонението от прибраните по това време на миналата година количества е около 30%.Последно регистрираният среден добив е 184 кг/дка, което е с 20 % по-малко от същия период на миналата година. При царевицата разликата е още по драстична - средният добив през миналата година е бил с 36,7% повече

"Ще се радвам, ако намалението е в рамките на 20-25 %", допълни земеделският министър. 

Според Десислава Танева ще изпратим една тежка година особено в Източна България, където влагозапазеността беше рекордно ниска в последователни месеци. От началото на стопанската година почвената влага в тези райони е била около 10 % през три-четири поредни месеца. По-добро е положението в Западна България, обобщи агроминистърът.

Десислава Танева: „Приключихме пшеницата като основна зърнена реколта с добив малко над 4,6 млн. тона. Това е напълно достатъчно за зърнения баланс и вътрешното потребление за изхранване на населението и фураж, за които отиват около 1,5 млн. тона. 

Тази разлика от обичайните добиви в последните четири-пет години между 5,8 до 6 млн. тона означава по-малък обем за износ. Към момента темпът на износ го показва – той е значително под нивата от миналата година. Това е нормално. Но така или иначе изхранването ще бъде с родна зърнена суровина."