Контролните нива в сектор „Земеделие“ относно използването на средствата от европейските фондове са изключително завишени. А нивата на грешки, които се откриват у нас, в сравнение с останалите страни членки са минимални, коментира министър Десислава Танева в Петрич, предаде БНР.

Имало едно време едни виртуални овце

Нейните думи бяха по повод на изказването на европейския комисар на правосъдието Вера Йоурова относно механизма за сътрудничество и проверка.

„Всичко е публично, за да можем да докажем какво се прави. Ние не сме нито най-лошите, нито с най-много грешки. Има какво още да се подобрява, но контролът ни е в пъти завишен“, допълни земеделският министър, цитирана от Агенция „Фокус“.

Десислава Танева: „Нивата на грешките са под грешките на другите страни членки и ние нямаме притеснения.“

„За всички е най-важно да бъдем сигурни, че средствата от мерките за подкрепа в сектори, където по-лесно стават измами и отклонявания, отиват при истинските производители. Всеки иска секторът да е устойчив и способен да преодолява криза“, заяви министърът.

По думите й секторът е в много тежка ситуация не толкова заради COVID-19, а заради сушата. Специално добивите на пшеницата са най-ниските за последните 5-6 години, от което пък износът е паднал наполовина. Сериозна промяна в цените обаче не се очаква, увери ресорният министър.