Около 4.300 млн. лв. е ресурсът, който е предоставим за подкрепа на сектор „Пчеларство” през тази година. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на ХIII Фестивал на странджанския манов мед, съобщи Фокус.
 
„Благодаря на всички за усилията и труда, който полагате, за да може да пазара да има продукт, който е първо здравословен и втори един от най-добрите на този пазар и вие го доказвате с цифри и данни. Изключително експортно ориентиран отрасъл, в най-голяма степен от всички сектори в земеделието”, обясни земеделският министър. 
 
„За миналата година производството е около 11.400 тона, за които 9.400 е за износ. Най-големият процент биологично производство е пак в сектор „Пчеларство”, така че поздравления за здравето, което подарявате на хората с вашите продукти. Това е много важно”, допълни тя.
 
 
„Ще дадем помощ de minimis, така както различни организации поискаха и ще предоставим ресурс около 4 милиона 300 хиляди лева подкрепа на сектор „Пчеларство”, по определени условия, които ще са сходни с миналогодишните и ще бъдат взети с решение на УС на ДФЗ, а това ще стане с първия, който се свика в този месец”, съобщи министър Танева.
 
 
По думите й България е получила одобрение на първата нотификация по ПРСР, в нея една от основните промени е поисканото одобрение на мярка по агроекология за осигуряване на разнообразна паша на пчелите и вече е одобрена. 
 
„Да, тя не е в първоначалния й вид, претърпяхме много дълга комуникация с ЕК, нашата схема е подобна като френската и ще осигури директна подкрепа за първи път от ПРСР на пчелните семейства, но за сектора в мобилното пчеларство”, заяви министър Танева. 
 
„Тази мярка бе одобрена с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в НАТУРА 2000 и в териториите на НР1 и НР2 с различни природни ограничения, има и срокове, в които тези мобилни пчелини трябва да пашуват на тези места, условия за отстояване. Плащането, което ще се получи е на стойност 15.37 евро на пчелно семейство”, допълни  тя.
 
„Какво ни предстои в момента – да изпълним изискването на комисията за идентификация на мобилните кошери по съвсем друга система. В момента колегите от БАБХ подготвят промени в нормативната уредба - маркирането и идентификацията да стане по начин, по който е възможно в електронната система на агенцията да се следи тяхното предвижване, с което ще докажем правото на плащане. Като приключи този процес през следващата година на практика ще разполагате с възможността да кандидатствате по тази мярка”, коментира министърът.
 
„Идеята за мярката възникна в началото на моя мандат, точно на такова изложение. Радвам се, че година и половина по-късно, такава е процедурата, все пак мога да предоставя тази възможност на пчеларите да се възползват от европейската подкрепа по ПРСР. Надявам се, това да подкрепи ръста и на този сектор”, поясни министър Десислава Танева.