В община Чепеларе има много картофопроизводители, чиито ниви са в гората и за да се стигне до там, се минава през горски фонд. Има и много животновъдни обекти, в които се отглеждат овце и телета, които пашуват в региона. Ние заставаме зад петицията на кметовете от област Смолян, каза  зам.-кметът на Чепеларе Наталия Каварджиева за Агенция „Фокус“.

БАБХ: Свинете в Голямо Враново ще бъдат унищожени

По думите й проблемът с наложените мерки заради болестта е сериозен. Ако не се спре забраната от 2 месеца за дърводобив в област Смолян, много хора трудно ще посрещнат зимата. Фирмите за дърводобив недоволстват и са готови на протести, стана ясно на вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия.

Заразата е пагубна и за туризма в областта. Заради вируса на Африканска чума, открит в диво прасе край село Забърдо, феноменът Чудните мостове не може да посреща туристи. 

Същото важи и за природен парк „Златни пясъци“, в който също са забранени излетите и други туристически дейности заради случая на мъртво диво прасе във варненското село Осеново, община Аксаково. Там е въведена 8-километрова зона, където поне до 21 октомври се забраняват ловът, дърводобивът, събирането на билки и гъби.

Засега не се предвиждат допълнителни мерки за биосигурност в четирите свинекомплекса на територията на област Варна, съобщава БНР. Преброени са нерегистрираните домашни прасета, които са 563. Част от тях ще бъдат регистрирани, а останалите – умъртвени, каза д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция за безопасност на храните. 

Междувременно в област Сливен продължава да има стопани, които отказват да заколят прасетата си. Статистиката сочи, че 24 обекта тип заден двор с общо 177 домашни прасета не са съгласни с превантивната мярка за унищожаване на животните в 20-километровата зона около свинекомплексите, въпреки че в областта все ще няма огнище на заболяването.

На тези стопани ще им бъдат наложени глоби за административни нарушения, съобщават от Областната епизоотична комисия в Сливен. Ако те се съгласят доброволно да ликвидират животните, ще могат да усвоят месото. В противен случай обаче следва принудителна евтаназия.

Всички новини по темата вижте ТУК