Ще може ли свинекомплексът в Голямо Враново да запази животните, които са били в отделни сгради далече от мястото с открит вирус на Африканска чума по свинете (АЧС)?

Вихрен Димитров: Няма кланица с открит вирус. Как чумата да дойде от кланица?

Заявление за това предприятието е изпратило до аграрното министерство. Както Агри.БГ писа, основание за запазване на животните, дава европейската Директива 2020/60/ЕО от 27 юни 2002 г. за борбата с Африканската чума по свинете.

Нейният член 6 предвижда в големи свиневъдни обекти с отделни самостоятелни производствени единици да не се извършва умъртвяване на всички животни. За такова изключение (дерогация), настояват стопаните на Голямо Враново.

Вирусът беше открит в свинекомплекса на 26 юли. Предполага се, че инфекцията е внесена в животновъдния обект от насекоми - мухи или комари. Оттогава около 12 хил. прасета са умъртвени, а останалите 18 хиляди са здрави и очакват решението на държавата.

Агри.БГ се обърна към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с въпрос за актуалната ситуация в свинекомплекса и за шансовете производителят да запази своите здрави животни.

Ето и отговора на БАБХ:

„Това е обект с АЧС, според лабораторните данни. Унищожаването не е спряно. От 15 август не е имало унищожаване, поради религиозните празници. След това собственичката е поискала промяна на заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, като искането е изпратено до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). До този момент са унищожени 12 000 животни и остават още около 18 000.“

От Агенцията по храните допълниха, че пробовземането от официалния ветеринарен контрол е прекратено, тъй като това не е необходимо при потвърдено огнище на АЧС

БАБХ: „Това би било в противовес с евпорейското законодателство. При потвърждаване на огнище последваща проба не се взима.“

Според Агенцията свинекмплексът ще може да продължи дейността си, но след умъртвяване на животните, почистване и дезинфекция и вдигане на ограничителните зони.

Всички новини по темата вижте ТУК.