Министерство на земеделието на САЩ (USDA) в своя януарски отчет отново повиши прогнозата за производството на слънчоглед в света през настоящия сезон. Този път до 54,04 млн. тона, или със 7% повече в сравнение със сезон 2018/2019, пише Zol.ru. 

Неволи: Сушата през последните години смъкна добивите от пшеница

Основната причина за корекцията на прогнозата идва от Русия. Според анализатори на USDA в хода на текущия сезон производството на слънчоглед в Руската федерация ще се увеличи с над 20% и ще възлезе на 15,3 млн. тона. По-рано руското министерство на земеделието съобщи за рекордна реколта от царевица в страната, която през 2019 г. ще превиши 15 млн. тона.

Украйна ще запази своята лидерска позиция в производството на слънчоглед с показател 15,5 млн. тона (+3,3%). 
Незначително ще се покачи показателят на Европейския съюз – 9,75 млн. тона (+2,5%). Реколтата от слънчоглед в Аржентина ще намалее заради сухото време и ще възлиза едва на 3,2 млн. тона. Очаква се неголямо съкращаване на производството в Турция – до 1,75 млн. тона. 

У нас пък опасенията, че трайното засушаване ще доведе до чувствително по-ниска реколта от маслодаен слънчоглед, се оправдаха. Това става ясно от оперативния анализ на аграрното министерство. 

Слънчогледът от новата реколта е 1 708 657 тона или с 9,4% по-малко в сравнение с миналата година. Зърнопроизводителите са получили този резултат от 7 434 845 декара, засети с маслодайната култура. Тези площи са с 1,2% повече от миналогодишните.

Последиците от сушата са най-отчетливи в регистрирания среден добив за страната – 230 кг/декар или с 10,5% под миналогодишния.

Най-високи резултати са постигнали стопаните в Силистренско – 288 кг/декар, показват новите данни на министерството. Средни добиви над 250 кг/декар са отчетени в регионите Монтана, Враца, Русе, Разград и Добрич.

Аграрната статистика отбелязва леко повишение на изкупните цени на слънчогледа. Средната цена се увеличава от 528 лв./тон на 544 лв./тон, което до известна степен ще компенсира по-ниското производство.

По-ниски са и тазгодишните добиви от царевица за зърно. Намалението при тях на годишна база е с 9,1% до 686 кг/декар, показват данни към 24 октомври.