Търговците на слънчоглед в Черноморския регион отчитат засилване на пазара и стремглаво увеличение на цените.

Производител на растителни масла: Суровината не стига

Изкупните и експортните цени на слънчогледа бяха далече от желанията на зърнопроизводителите през последните две години. От няколко седмици обаче на външните пазари настъпи обрат.

От началото на този месец досега експортните цени на тази култура в нашия регион се повишиха с 15 долара/тон до 720 долара/тон без данъци, такси и транспортни разходи. 

Има три основни причини за поскъпването на слънчогледа, смятат експертите от руския аналитичен център „СовЕкон“. 

Едната причина е, че преработвателните предприятия активно се запасяват със суровина за производството си преди продължителната новогодишна пауза. Някои големи износители сега също са на регионалния пазар, като специално търсят да купят големи количества.

„СовЕкон“: „Очакваме, че износът на слънчоглед от Русия през декември ще надхвърли 100 хил. тона в сравнение със 71 хил. тона през ноември.“

По мнение на анализаторите друга причина за повишението на цените на слънчогледа е взривообразното поскъпване на палмовото масло, което е прекият конкурент на слънчогледовото олио. 

За ръста на котировките е от значение и търговското споразумение между Китай и САЩ, което се очаква да доведе да увеличаване на износа на американска селскостопанска продукция на китайския пазар.