Поради по-меката зима, вегетацията на културите се развиваше с около 20 дни по-рано спрямо предишни години и очаквахме жътвата да започне по-рано, но в момента има повсеместни валежи в цялата страна, което ще удължи срока на започване. Предполагам в рамките на 10 дни жътвената кампания ще започне, каза в интервю за Фермер.БГ Светослав Русалов, председател на УС на НАЗ. 
 
Поради наличието на патогени и благоприятните условия за развитието на болестите кафява и жълта ръжда, се наложи поредно пръскане с фунгициди. Това до някаква степен повиши себестойността на продукцията. Също така там, където не бяха хванати навреме културите, болни от гъбни заболявания, ще има редуциране на добива, но да се надяваме, че няма да е в голяма степен, обясни председателят на НАЗ. 
 
Заради лошите метеорологични условия, се наблюдава унищожаване на флагов лист, което от своя страна ще доведе до намаляване на добива, което ще повлияе до някаква степен и на качеството. 
 
Цените на продукцията са борсови, силно се надяваме да няма загуби. Очакванията ни са поне да бъдат близки до миналогодишните, но тенденциите показват, че цената тази година, ще стартира от по-ниски нива, заключи Русалов. 
 
 
Очаквайте цялото интервю по-късно във Фермер.БГ!