Силната суша, която обхвана още през ноември субтропичните степи – пампасите, в Аржентина принуди производителите на соя силно да преразгледат прогнозите си за реколтата през стопанската 2017/2018 г.
 
 
Слабите дъждове, които  синоптиците обещават, ще бъдат крайно недостатъчни, за да възстановят посевите, изгорени от безжалостното лятно слънце в Южното полукълбо, съобщи grainews.ca.
 
Този сезон е мъртъв от гледна точка на добивите. Пороите, които предстоят в района, няма да помогнат на соята и царевицата, но може да подобрят условията за пшеницата, която фермерите в страната започват да сеят през май, коментират климатолози.  
 
Аржентина е третият по големина в света износител на соя и царевица, като също е водещ доставчик на комбинирани фуражи, произведени на основата на соята. В Европа и Азия тези храни се използват при отглеждането на свине и едър рогат добитък. По тази причина лошата реколта от соя ще има сериозни последици за икономиката на страната.
 
 
От катастрофалното положение с добивите в Аржентина може да се възползват фермерите от Средния Запад в САЩ. Те вече се готвят да продават соята, която от месеци се съхранява в складовете в очакване на по-добра пазарна конюнктура.
 
 
В същото време аржентинските стопани са в шок. „Ужасно е. Доходите ни само падат и падат“, казва Педро Виньо, собственик на ферма с площ 1400 хектара в Карлос Касарес в централния район на Буенос Айрес.
 
Сега той се надява на добив от поне 2 тона соя от хектар, макар че в началото на сезона е очаквал по 3.5-4.0 тона. „Очакваме дъжд, но играта почти свърши. Последиците от сушата са катастрофални. Засегнати са всички области, които отглеждат соя. Като разговаряте с фермери от различни области, разбирате, че почти всички полета са в лошо състояние“, допълва Виньо.
 
Очакванията са, че на зърнената борса в Буенос Айрес ще се търгуват общо 42 млн. тона соя и 34 млн. тона царевица от реколта 2017/2018 г. при предишна прогноза за 44 млн. тона соя и 37 млн. тона царевица.
 
„Главната територия, засегната от сушата в централната и в южната част от фермерския пояс, няма шансове да възстанови добивите, даже ако започнат валежи“, смята Естебан Копати, главен анализатор на борсата.