Очакваме сега в сухото време да се налее захарост в гроздето и да приберем една добра реколта. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.
 
В началото на месеца, в разговор с Фермер.БГ той сподели, че почти няма регион в страната, където да не е паднала градушка и да не е поразила лозя частично или със средно голям мащаб. Същото важи и за проливните дъждове.  
 
„Югоизточна България по- рано през годината не беше пожалена от градушките, има доста поражения върху лозовите масиви в Карнобатския край, в района на Сунгурларе и Славянци. По-малко ще бъде количеството грозде, но в качествено отношение  ще бъде на високо ниво, както винаги в този регион“, обясни Коев, цитиран от БНР. 
 
Според него поне на 90% количествата ще посрещнат нуждите на пазара.
„Тук са големите, модерните предприятия, които в крайна сметка, за да задоволят своите пазари ще направят всичко възможно да осигурят суровина, дори и на по-висока цена, ако трябва и от други региони трябва да се купува грозде, но да задържат имиджа си на качествени производители“, отбеляза Коев. 
 
 
Маврудът настъпва в Югоизточна България, смята той. 
„Тук узрява много по-добре, отколкото на естественото му местообитание в Асеновград. И световноизвестните мерло, каберне, шардоне, се развиват изключително добре на тази почва и климат.  Няма сорт, за който да се каже, че не може да вирее тук“, отбеляза изпълнителният директор на ИАЛВ..
 
Дъждовете принудиха доста стопани да пръскат лозята. Коев отбеляза, че тази година е отбелязан своеобразен рекорд - 15 пръскания при средна норма от 6-8 пръскания на лозов масив до гроздобера. 
Иначе, България е лидер с добро качество и ниски цени. „Миналата година 170 хиляди тона грозде прибраха и преработика винарските предприятия. Тази година леко надолу, очаквам 150- 160 да се преработят за производството на около 130 млн. л вино“, добави Коев.