С 18 млн. лв. ще се увеличат средствата за обвързана подкрепа, ако Европейската комисия одобри нотификацията на България, с която страната ни иска да прехвърли 140 млн. лв. от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) към бюджета за директни плащания на фермерите. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет в края на миналата седмица.

Десислава Танева: Допълнителен бюджет от 140 млн. лв. по директните плащания

Промяната е поискана вследствие на предложение на Комисията, което дава възможност за подобни рокади на средства между двата стълба на Общата селскостопанска политика (ОСП) за Кампания 2020. От тези 140 млн. лв., които България иска да вземе от ПРСР и да добави към директните плащания, 13% или над 18 млн. лв. ще бъдат разпределени за обвързана подкрепа. 2% ще отидат за протеинови култури, а останалите - за всеки от пакетите - за зелени плащания, за преразпределително плащане за млади фермери, за базовото плащане - пропорционално на мерките по Първи стълб.

"Първи стълб е 796 млн. евро, ще го увеличим с 9%. При обвързаната подкрепа 4 от мерките са стигнали количествените лимити, затова увеличението е само за мерките, които са с недостигнати количествени лимити и е близо 13%", обясни Танева.

България е променила срока за представяне на документи за реализация на продукцията през есента, така че основната част от увеличените плащания през различните мерки да бъде изплатена до края на годината.

По отношение на обвързаната подкрепа, която се плаща март, заради това, че срокът за представяне на фактури за реализация е до края на януари, също има възможност да бъде скъсен този срок с един месец, за да може по-рано да се изплати обвързаната подкрепа, каза още Министърът.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.