Преминалият през Испания студен фронт, който рязко понижи температурите под нулата в продължение на две денонощия, нанесе сериозни щети на селскостопанските култури във Валенсия.
 
 
По предварителни оценки на Асоциацията на фермерите във Валенсия (AVA-ASAJA), земеделските площи, върху които насажденията са пострадали от измръзване, достигат  7 500 хектара.
 
Селскостопанските производители ще понесат щети за над 35 млн. евро, съобщи sadyogrody.pl. Най-тежки са пораженията върху овощните градини от праскови, кайсии, нектарини и сливи, а също при бадемовите дървета и ранните цитрусови сортове. 
 
В някои случаи става дума за 100% загуби, макар че средностатистическият размер е в границите между 40 и 70% от сезонното производство.
 
Президентът на AVA-ASAJA Кристобал Агуадо обясни, че измръзванията са се случили в крайно неблагоприятен момент, тъй като след топлата и суха зима цъфтежът в градините е бил в много напреднал стадий за голяма част от видовете.
 
Това ще окаже силно негативно влияние върху заетостта и изобщо върху икономическото състояние на много хора, чиято работа е свързана със селското стопанства във Валенсия.