Това че изпуснахме да предадем Стратегическия си план до 31 декември 2021 г. – официалния краен срок, и обявихме че ще го направим чак в края на февруари или март, не е останало незабелязано от Брюксел. 

Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС или това е поредният капан за животновъдите?

Комисарят по земеделие Януш Войчеховски дори е изпратил писмо до ресорния ни министър Иван Иванов с настояване Стратегическия план да бъде изпратен в Брюксел в най-кратки срокове. Това коментира евродепутатът Атидже Вели в социалните мрежи.

Логично темата за Стратегическите планове бе водеща на първото за тази година заседание на Комисията по земеделие към ЕП на 10 януари. Засега държавите отличници, които спазиха срока, са 19. България е сред останалите 8, които все още се бавят.

До март-април 2022 г. се очаква ЕК да излезе с първа оценка на Стратегическите планове и предложения за промени при нужда. Идеята е за половин година Брюксел да прегледа проектите на всички страни членки, за да останат още 6 месеца до края на 2022 г. за подготовка на национално ниво.

Междувременно стана ясно, че на 17 януари у нас ще се проведе важно заседание за обсъждане на най-спорните въпроси относно новите правила за фермерите, сред които и тавана на директните плащания. Преди това е планирана поредица от срещи с браншови представители по сектори.

Любопитна информация е, без да се дават повече подробности обаче, че вече дискутирани интервенции могат да се променят, ако не отговарят на коалиционните приоритети, и че финансовите мерки в Стратегическия план ще минават през външен оценител.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg