„Малка ферма – големи идеи“ – с това мото 47-годишният Христо Ушев се завръща в родното Панагюрище, за да създаде и развива биологично стопанство. Отглежда 15 дка с ягодоплодни култури и шафран. Първите му срещи с администацията в сектора не са обнадеждаващи, но пък мотивацията му за биопроизводство не е свързана с получаването на субсидии, а с идеята, че качествената храна е търсена и от производството ѝ могат да са доволни както потребителите, така и производителите. Пред Агри.БГ Ушев разказва какво е да промениш изцяло живота си и да се захванеш с био у нас.

Пътят към София: Заради изгубени страници режат плащания на биопроизводител

След 25 години живот в големия град и в холдингова структура, реших, че е време за спокойствие“, започва разказа си фермера.Той и семейството му живеят в Пловдив преди решението на Ушев да превърне наследствените си земи в плодородно стопанство. Пълната промяна на живота в зряла възраст не е лесно решение, семейството още не се е установило съвсем в Панагюрище, защото децата учат в Пловдив, но Христо с голям ентусиазъм вече е направил най-необходимото за биологичното си производство.

„За първа година отглеждаме ягодоплодни. В момента засаждаме ягодите, защото чакахме подобрение на климатичните условия. Вече съм член и на Асоциацията на малинопроизводителите в България. Купих си със собствени средства първоначалната необходима техника. С помощта на агронома Стефан Гроздев, който е експерт в биологичното производство, насажденията са чудесни към този момент, вдъхновено споделя Ушев и добавя.

Изградил съм си и дигитално напояване по опростен начин. Отправих запитване към големи фирми за изграждане на модерно напояване, но явно защото съм малък, не се свързаха с мен. Аз си го направих сам по алтернативен начин.

С впечатлението, че малките не са особено значими в аграрната политика у нас биофермерът остава и когато опира до администрацията. В края на 2020-та решава да регистрира биостопанството си като юридическо лице, за да улесни търговията си впоследствие. Изчаква да изтече предишният срок по мярка 11 „Биологично производство“ до края на календарната година и в първия работен ден – 4 януари 2021 г., записва площите си към същата контролищата фирма за сертификати. Когато по-късно очертава земите си, разбира, че няма право на субсидии.

„Причината е, че по наредба стопанството с новата регистрация на юридическо лице, трябвало да е сертифицирано предишната година, а не този, с няколко почивни дни съм изпуснал срока, така е по закон, няма какво да направя. Дори да не участвам по мярка 11, би следвало, като съм биопроизводител да мога да взема подпомагане за зелени площи. Но казаха, че не може и край, точка. Реално произвеждам био, а взимам субсидии като за конвенционално“, разказва Ушев и подчертава:

Но това не ми е приоритет и няма да ме откаже. Аз си държа на биото и не бих излязъл от тази посока, със или без субсидии.

„Постоянно се говори за стремеж към увеличаване на биото в европейски план, но явно малките стопани в нашата държава не са толкова важни", тъжно констатира фермерът. С шафрановото си производство стига до същия извод. „Няма никаква държавна намеса при специфичните култури като шафрана. Нашето министерство не знае към коя категория да го отнесе, а той като култура съществува преди цивилизацията“, коментира Ушев.

По инвестиционните мерки още се колебае дали да участва. Споделя, че много хора го предупреждават, че се правят редица проверки, което го учудва.“Не искам да си санирам къщата, естествено, че ще има проверки и мен това не ме притеснява. Резервите са ми относно времето, в което се проточват тези приеми и резултатите от класиранията, аз искам да работя, да се развивам, не да чакам, затова не знам дали ще кандидатствам“, споделя земеделецът.

Въпреки "малките" камъчета по пътя, идеята на биопроизводителя не се преобръща. Той има дългогодишен опит в търговската сфера и вярва, че пазар за чистите продукти има. Според него директните продажби са много подходящи за такъв тип производство.

Имам план и съм твърдо решен да си пласирам продукцията като био, всичко ми е проверено и сертифицирано, използвам само разрешените биологични препарати, категоричен е Ушев.

Фермерът вече е създал собствен сайт, като следваща стъпка от бизнесплана му. Вярва, че за да си истински биопроизводител, трябва да носиш чертите на самото производство – търпеливост, постоянство, воля и най-вече да не си замърсяваш с отровни мисли полето за развитие.