Малка семейна ферма доказва, че производството на ягоди без пестициди и минерални торове може да бъде рентабилен бизнес. Изпратихме София Белчева да провери. 

Първите български ягоди излизат на пазара до дни

Фамилното стопанство на Николай Кузманов от Кричим е едно от първите, които тази година предложиха на пазара български ягоди още в края на месец април. Земеделецът отглежда сортовете Алба и Априка, като за първа година 4 дка от тях е заложил в неотопляеми полиетиленови оранжерии.

По предложение на агронома Стефан Гроздев, който работи основно в сферата на биопроизводството на ягодоплодни, от тази година в конвенционалното стопанство на Николай прилагат технология без пестициди и минерални торове.

Стефан Гроздев, консултант агроном:

“Съвместната ни работа започна с избора на разсад, а това е първата и най-важна стъпка, за да има успешен резултат на финала. След това направихме почвен анализ. Предприехме необходимите стъпки за живот в почвата. По време на разсаждането технологията беше изпълнена много правилно от Николай и до настъпване на зимата успяхме да предизвикаме много добро развитие и натрупване на резервни хранителни вещества в растенията”.

Заради студената пролет, стопанството преминава през редица изпитания, които изискват вземане на правилните решения от страна на земеделеца и агронома:

“Имахме големи предизвикателства, защото в края на февруари имаше едно затопляне, растенията реагираха. Ние трябваше да предприемем агротехнически мероприятия. Но от началото на март времето се влоши. Имаше нощни температури от минус 3 до минус 6 градуса, като при неотопляемите тунели това се отразява неминуемо. В оранжериите имахме минимални стойности от 0 до 1 градуса, като критични, при положение, че точно в този момент растенията имаха и цвят, и завръз”, разказва Гроздев.

С предприемане на правилните стъпки, екипът успява да се справи с предизвикателствата на времето и то по максимално щадящ околната среда начин. 


Резултатите не закъсняват и първите ягоди започват да зреят още в последните дни на месец април. А Николай отчита положителните си впечатления от прилагането на технологията: 

“Има разлика и съм много по-доволен отколкото с другите препарати и торове.
И като качество, и като здравина, и като коренова система - във всяко отношение резултатите са по-добри”.

Прогнозите към момента са за добив от над 4 тона от декар ягоди. Разходите по създаване на насаждението и технологията на отглеждане през първата година са 3500 лв./дка, а предимството да предлага едни от най-ранните ягоди на пазара, води и до добра изкупна цена за земеделеца:

“Първата цена, която предлагат прекупвачите за момента е между 5 и 6 лв. Тя може да спадне, когато излезе външната ягода, но за сега тази цена ме устройва”.

Семейното стопанство на Николай Кузманов в Кричим се оказва добър пример за това как може да се прави щадящо природата земеделие и в същото време да се постигат отлични добиви, които носят добавена стойност на малкия бизнес. 

Именно това е верният път, по който трябва да се развива сектор ягодоплодни, но и земеделието като цяло, категоричен е агрономът Стефан Гроздев:

“Това е посоката! До сега ние правехме земеделие на кредит. За съжаление вече не можем да продължаваме така. Кредитът е изискуем в пълен размер. Европа също го призна и преди малко повече от година начерта новата зелена посока. Каза в каква посока трябва да се развиваме и официално призна, че досега правихме земеделието по погрешен начин”.