285 различни продукта от 34 населени места в страната, произведени от 40 производителите на фермерски и занаятчийки храни са представени до началото на ноември на фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас“. 169 от продуктите са с биологичен произход. Това съобщиха организаторите от фондация „Биоселена“ за Фермер.БГ. 
 
 
Искаме да направим фестивала постоянно събитие. Проектът приключи на 1 ноември и сега имаме позволение до 20 декември, като вече го правим на собствени сили. Ако всичко е наред и времето позволява, вероятно от 8 януари отново ще сме пред министерството с нашите продукти“, каза д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“. 
 
Средно на фестивала, който се провежда всяка сряда от 28 юни тази година, са участвали по 25 производителите, сочат данните от статистиката за събитието. 
 
 
Всички участници и техните ферми могат да се видят тук, като те са регистрирани фермери по Наредба 26 за директни доставки на малки количества продукти от животински произход  и занаятчии по Закона за храните за занаятчийските производства.
 
„За фермерите е престижно да участват на фестивала. Чувстват се поласкани, когато един клиент се върне при тях няколко пъти поред“, каза Апостолов. Първоначално гамата от предлаганите продукти на фестивала беше с биозеленчуци, биовино и млечни продукти, но впоследствие желание да се включат проявиха и стопани, произвеждащи и други продукти. Хлябът също е на почит на фермерския пазар. 
 
„Имаме трима хлебари, и тримата много добре продават“, отбеляза Апостолов.  
 
 
Замисълът на проекта е да направи бърза и лесна връзката между производителите и потребителите, а най-ценното е, че могат да обменят мисли, идеи и хората да видят кой е отгледал храната им, отбелязват от „Биоселена“. 
 
Всяка сряда организаторите поднасят различна тема, като по този начин дават възможност за изява на стопани, занимаващи се с различни култури и сектори да покажат своята продукция, а отделно от това има дегустации, демонстрации и размяна на рецепти.