Предложението за изменение на Закона за местните данъци и такси е вече внесено в Народното събрание. Ако се приеме в този си вид, едрите земеделци с над 20 хил. дка земя ще плащат от 1 до 10 лв. данък за всеки притежаван декар. Точната сума ще зависи от общинските съветници по места, които ще разглеждат всеки казус поотделно.

Собственици скочиха срещу данък на земеделските площи

Едно от твърденията на вносителите е, че тази сфера се е превърнала в място за инвестиране на спекулативен капитал, на окрупняване на земеделска земя, което не е полезно за българското земеделие. Освен това тази сфера не е била облагана никога, заяви депутатът Искрен Веселинов в ефира на bTV.

Няколко дни по-късно Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), обори това твърдение.

„Не е вярно твърдението, че не се плащат никакви данъци. При закупуване на земя всяко юридическо лице плаща 10% корпоративен данък, а на всеки придобит декар – между 4 – 5% налози към държавата“, обясни Стайков. 

От ВМРО цитират данни от Кадастъра, според които 61 физически и юридически лица притежават 4,5 млн. дка земя. Ако те се обложат с данъци, това ще донесе 40 млн. лв. приходи за общините. 

„Не можем да разберем по какъв начин са формулирани този приход, за който се говори, и тези 20 хил. дка ограничение. Например в Южна България 20 хил. дка са 8 млн. лв., докато в Северна България са 40 млн. лв.“, каза Стайко Стайков.

Той даде за пример колко плаща един собственик на 200 хил. дка сега и колко ще плаща после. 

„Ако приемем, че средната рента е 40 лв./дка, при 200 хил. дка това са 8 млн. лв. Корпоративен данък от 10% са 8 хил. лв. на едно дружество. А като физическо лице се заплаща допълнително 5%. Ако влезе в сила изменението в закона, всички собственици ще прехвърлят тази данъчна тегоба върху местните производители. Ако данъкът е 1 лв., арендата на декар ще се увеличи с 1 лв. Ако е 10 лв., увеличението ще бъде с 10 лв.“, изчислява председателят на БАСЗЗ.

По думите му математически приходите от новия данък ще се отрази много добре на общините, но загубите за държавата ще са в милиони. Нещо повече, ще доведе до отказ на основно български инвеститори и дори до фалит на малки и средни фермери, които наемат земя от едрите собственици и тяхната аренда ще бъде увеличена.

„Редно е през септември всички браншови организации да свикат работна група с министерството и да се вземат предвид техните становища, защото този закон ограничава правото на собственост в една държава и то само за определени хора“, заключава Стайко Стайков.