Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) призовава МЗХ за реакция относно забраната за продажба на семена от селскостопанските институти у нас.

 

Заповедта е издадена от председателя на Селскостопанската академия (ССА), проф. Петър Славейков, съобщават от НАЗ.


Членовете на НАЗ внасят писмо до министър Мирослав Найденов, с което настояват за съдействие от страна на министерството. Според зърнопроизводителите заповедта ще се отрази пагубно върху реколтата през следващите три години.

 

„Има реален риск от проблеми за следващите селскостопански години, тъй като българският зърнопроизводител, купувайки семена, ги ползва в продължение на няколко сеитбени кампании” – сподели Ангел Вукодинов, председател на УС на НАЗ.

 

Според асоциацията ненавременното разрешаване на възникналия проблем ще се отрази пагубно върху реколтата от пшеница, ечемик, ръж и тритикале през следващите години.

 

НАЗ се обявява в подкрепа на българското семепроизводство и с оглед на започващата подготовка за есенната сеитба настоява за съдействието на МЗХ за незабавното разрешаване на казуса със заповедта на ССА.

 

" Производствената дейност е съпътстваща, а не основна за Академията." се казва във внесените през Ноември 2011 предложени промени в Проекто - Закона за селскостопанската академия. "Приходите от търговска и научна дейност са приход за държавния бюджет изцяло, защото държавната задача се финансира от централния бюджет", се казва още в документа, а също и че "Не се планира силово закриване на поделения и разпродажба на държавни активи."

 

Изборът на декана на геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Петър Славейков определено изненада, дори стресна аграрните институти. Повече по темата вижте тук : Институтите - толерантни към новия шеф на Селскостопанска академия ( ССА ) .

 

Припомняме ви, че през последната година едни от най-големите специалисти, работили за едни от водещите земеделски институти у нас, бяха привлечени да работят за водещи западни компании за семена и напуснаха държавната работа.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!