Тази сутрин министър Мирослав Найденов не излезе на трибуната в Народното събрание за да обясни пред депутатите за скандала с уволнението на председателя на Селскостопанската академия проф. Светла Бъчварова.

Искането за обяснение беше направено от опозицията, но мнозинството от управляващата партия гласува против изслушването на министъра.

Научните работници от Селскостопанската академия излизат на уличен протест днес. Те ще скандират пред сградата на Министерски съвет от 10 ч. по повод уволнението на председателя на научната институция проф. Светла Бъчварова.

Нейните колеги са притеснени, че това е политически ход, който цели първо да урони авторитета на Академията, а след това да бъдат разпродадени на безценица имотите, генофондът, патентите, авторските права и техниката на институтите в системата.

Големи мераци към нашите научни ценности - това са притесненията ни, споделиха учените. Най-лошото според тях е, че одитът на Сметната палата с нарушенията на Бъчварова остава скрит и неясен за обществото.

Докладът на Сметната палата засега не се предоставя на медиите, тъй като е обект на прокурорска проверка.

Вчера във връзка с констатираните нарушения в доклада на Сметната палата, министър-председателят на Република България Бойко Борисов освободи Светла Бъчварова като председател на Селскостопанска академия. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На нейно място временно длъжността ще се изпълнява от зам.-министърa на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов. Той ще съвместява двете длъжности. Георги Костов ще има задачата да организира и конкурс за избор на нов председател на Селскостопанска академия.