Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев взе участие в среща на високо ниво по превенция на африканската чума по свинете (АЧС), която се проведе във Варшава, съобщи пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Форумът е по инициатива на Полша, която е сред засегнатите в Европа. На срещата бяха представени всички страни-членки на ЕС, както и държави извън съюза, засегнати от заболяването – Русия, Беларус, Украйна.
 
Полският министър на земеделието и развитието на селските райони Кшищов Юргел информира участниците за предприетите мерки за намаляване на нивата и огнищата на заболяването в страната, както и да не се допуска преминаването му към незасегнати територии. 
Информация за взетите мерки представиха всички засегнати от заболяването страни, допълниха от пресцентъра на министерството.
 
По време на форума еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис изрази специална благодарност към България, която председателства в момента Съвета на ЕС за заложените приоритети, свързани с устойчивото управление на здравето на животните.
 
Той информира участниците за проведения по-рано през март семинар в София на тема „Ролята на дивите животни в контекста на здравето на животните“, в който участва и земеделският министър Румен Порожанов. 
 
Еврокомисарят подчерта общата загриженост, която лесовъди, ловни и ветеринарни експерти са изразили по време на форума в София и за мерките, които се предприемат за превенция на заболяванията, в това число и на онези, които се предават трансгранично.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
В неформални срещи зам.-министър Атанас Добрев информира своите колеги за старта на дейността в България на първия в Европа и втори в света регионален CIC Център за опазване здравето на дивеча. Той посочи, че усилията на центъра, както и на ръководството на МЗХГ, са насочени към обединяване на усилията на ветеринарни лекари, ловци, местна и централна власт за бърз обмен на информация и координиране на общи действия за превенция и ефикасен контрол на заболяванията по дивеча.
 
 
Зам.-министърът подчерта, че се предвижда това да бъде и част от дневния ред на предстоящата през април неформална среща на високо равнище на генералните директори по горско стопанство в ЕС.
 
Участие от страна на България взе и зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Тодорка Янковска.