Средния добив ечемик от реколта 2012 към момента е 372 кг./дка. Това сочат официалните данни на МЗХ на база информацията, която постъпва от областните служби по земеделие към жътвата до този момент.

 

От аграрното ведомство уточняват, че средния добив на ечемик от новата реколта се движи в границите от 257 кг до 488 кг/дка, в различните области на страната.

 

С автентичен ритуал и жътварски песни започна жътвата на ечемик в Община Тунджа, обл.Ямбол.

 

Първият житен сноп беше ожънат в нивите на „Лидер Агро" ООД с управители Димитър Стоянов Димитров и Йордан Георгиев Михайлов. Официални гости бяха кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, заместник-кметът на общината Пенчо Пенев, инж. Валентина Димова – началник Общинска служба по земеделие „Тунджа" – Ямбол, председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област Михаил Шевкенов, кметове и кметски наместници, представители на общинската администрация.

Празничният ден за жителите, арендаторите и гостите на с. Межда започна със стихотворението „Жътва" на Никола Фурнаджиев в изпълнение на 12-годишният Мартин Атанасов. Приветствие към присъстващите поднесе кметският наместник на с. Межда Диана Димитрова. Тя подчерта, че сред нещата, които най-много вълнуват жителите на селото, е развитието на земеделието. Жътвената кампания е най-показателната за ежедневните грижи и тревоги на земеделците, за техния труд и себеотдаване, за липсата на почивни дни през цялата година, за всичко онова, което те влагат от себе си и дава основание да бъдат наречени „добри стопани".

Кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев благодари на арендаторите, наемателите и на всички земеделци, „които произвеждат нашия хляб". Той акцентира върху факта, че за община „Тунджа" земеделието е основен поминък и показател за това са 1 млн дка обработваема земя, от които 410 хил дка са засети с ечемик и пшеница.

 

Кметът отправи поздрав към всички стопани от община „Тунджа" и им пожела високи добиви, още повече успехи и добри резултати, защото те с основание заслужават това със своя всеотдаен целогодишен труд. На фона на модерната селскостопанска техника, с празнично украсени каруци, автентични носии, песни и наричания, със сърп и паламарка започна ритуала „Жътва", наследен от предците на с. Межда.

 

Първите два житни снопа бяха откупени от кмета на общината Георги Георгиев и от собствениците на дружество „Лидер Агро" ООД. Последва ритуалното плисване на менче с вода пред комбайна, на който се качи и кметът Георги Георгиев.

 

Празникът продължи с изпълнения на състава за автентичен фолклор към народно читалище „Зора", с. Межда. На територията на с. Межда работят седем арендатори, които обработват около 10 000 дка земя от землищата на селата Межда, Савино, Скалица и Овчи кладенец. Дружество „Лидер Агро", домакин на ритуала, е създадено преди 19 години. 6 300 дка е общата площ земя, която то обработва. 2 000 дка от тях са собствена земя.

 

В машинния парк на дружеството има един комбайн, осем трактора и три камиона. Създадени са 8 работни места. Рентата, която арендаторите от с. Межда предоставят на стопаните, е по традиция сред най-високите в община „Тунджа". През годините тя възлиза на около 100 кг от дка. През тази година стопаните също очакват добри доходи, както от есенниците, така и от пролетните култури.

източник : МЗХ; Община Тунджа

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!