Поредното заседание по делото срещу добива на газ в община Генерал Тошево ще се проведе днес - 15 януари в Административен съд – Варна. Добруджанци са готови да изразят позицията и защитят земята си с присъствие пред съдебната зала преди започване на заседанието.

Нова тревога заради добив на газ в Добруджа

„Нека покажем отново съпричастност, да видят, че ни има и не сме се примирили със съдбата на роби! Важно е да сме там, за да знаят, че ни боли за нашата България“, призова Синтия Недялкова в групата „Добруджанци срещу добива на газ в Тошевско“. 

Сагата с намерението на фирма Русгеоком за прокопае 41 сондажа в 18 населени места в община Генерал Тошево ескалира през есента на 2017 г. Според местните жители съществува потенциална заплаха за вододайния басейн на цяла Североизточна България, за живота и здравето на местното население и за богатия на хумус добруджански чернозем.

До съдебен спор се стигна след поредица от протести срещу концесията за добив на газ. Според намеренията на фирмата-инвеститор ще бъдат прокопани 41 сондажа на дълбочина 2700 метра, а концесията за разработване на находището е за 35 години. Последваха редица обществени обсъждания, протести, затваряне на границата между България и Румъния. Като резултат от това през декември 2017 г. беше проведен референдум, на който 97% от жителите на общината категорично се обявиха срещу добива на газ. 

Това обаче се оказа недостатъчно за фирмата-инвеститор и тя премести спора в съдебната зала. През годините Варненският апелативен съд се събира на поредица от заседания по жалбата на Русгеоком срещу решението на РИОСВ – град Варна, с което беше отхвърлено намерението на фирмата да добива газ в сърцето на Добруджа.

На тези заседания се назначаваха експертизи, избираха се експерти, насрочваха се нови дела и така отминаха повече от 3 години. 
Жителите на Добрич и Генерал Тошево вече са организирали транспорт с микробуси до Апелативен съд - Варна, за да демонстрират своята лична заинтересованост от изхода на делото.