Компанията „Русгеоком-БГ“ не се е отказала от плановете си да прави сондажи в Добруджа, за да търси и да добива природен газ в житницата на България, въпреки проведения местен референдум и въпреки позицията на премиера.
 
 
Фирмата на бизнесмена Сашо Дончев обжалва в съда решението на Районната инспекция за опазване на околната среда (РИОСВ) – Варна, срещу газовите сондажи в региона.
 
Според „Русгеоком-БГ“ решението на РИОСВ - Варна е издадено при допуснати съществени процесуални нарушения, довели до невъзможност на жалбоподателя да изрази позицията си по отрицателните становища на РЗИ-Добрич, Басейновите дирекции „Черноморски регион" и „Дунавски регион" и ВиК-Добрич. Според жалбоподателя решението на екоинспекцията е немотивирано и незаконосъобразно, съобщи БНР. 
 
Административният съд във Варна проведе миналата седмица второ заседание по делото с обществен интерес по жалба на компанията „Русгеоком-БГ" ЕАД срещу решението на Експертния екологичен съвет, което отмени доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и така беше отхвърлено намерението за търсене и добив газ в Добруджа.
 
На заседанието си съдът прие искането на „Русгеоком БГ" да се изготвят допълнителни съдебни експертизи, въз основа на които да продължат проучвателните сондажи, а после получат и разрешение за добив. Очаква се страните по делото да предложат независими експерти, които да изготвят експертизите.
 
Третото заседание по казуса за добива на природен газ в района на Генерал Тошево от фирма „Русгеоком-БГ” е насрочено за 16 октомври 2018 г. от 11:00 часа във Варненския административен съд.
 
След валиден местен референдум през декември 2017 г. и масово обществено недоволство срещу търсенето и добива на природен газ в най-плодородния регион на страната премиерът Бойко Борисов разпореди на 3 януари тази година министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса.