Многократно завишение на стойностите на фини прахови частици установяват петте станции за измерване на замърсявания във въздуха, инсталирани в Добрич.

Димящи остатъци от лавандула обгазиха Добрич, последва проверка на екоинспекцията във Варна

Това сигнализират до Агри.бг жители на Добрич, които следят чистотата на въздуха и замерванията на сайта на airbg.ino. Причина за изразените тревоги е изключително мръсният въздух, който дишат добруджанци. 
Оказва се, че продължава задимяването от тлеещите останки от лавандула. 

Въпреки наложените мерки за спиране на дима и решаване на проблема, до момента резултат няма. Струпаните лавандулови отпадъци на земеделски парцел край Добрич продължават да димят и буквално да тровят живеещите в близките квартали. Според посоката на вятъра тежкият задушливият облак често надвисва над Добрич. 

Проблемът беше установен преди месец. Тогава сигнали за пожар в терен от 2,5 дка с лавандулави опадъци получиха община Добрич, Пожарната служба и РИОСВ – Варна. Екоинспекторите установиха, че парцелът е на дестилерия „Тривива“ ООД, на която се складират останките след изваряване на етерично-маслената билка. Наложени бяха предписания за запръстяване на земеделския терен, тъй като огънят тлее в дълбочина в натрупаните растителни остатъци. Според пожарникарите причина за пламването на отпадъците са гниещите процеси, които повишават температурата и предизвикват тлеене.

Глобата от страна на Пожарната служба на дестилерията е в размер на 1000 лв. От своя страна РИОСВ – Варна също наложи санкция, която според закона е от 1400 до 4000 лв. за юридически лица и се налага за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци. 
Какво се случва в момента?

Въпреки наложените глоби и предписания, теренът дими и обгазяването на Добрич продължава.

Тежката и задушлива миризма се смесва с дима при отопление на твърдо гориво. Така в условия на пандемия, при която чистият въздух е от изключително значение, в Добруджа са създадени условия за сериозни белодробни проблеми.  
Според жители на Добрич виновник за обгазяването на града не е само една дестилерия. В покрайнините на Добрич пред последните две години бяха изградени множество малки предприятия за изваряване на етерично-маслени култури.

Успоредно с нарастването на площите с лавандула в областта, които официално приближават 80 000 дка, се вдигнаха и различни по големина, мащаби и оборудване дестилерии, част от които са буквално между жилищни сгради в крайните улици на Добрич. 

Един от резултатите от масовия бум в отглеждането на лавандула е „чистият“ въздух след изгаряне, а не извозване до сметище на отпадъците. Затова замерванията на въздуха над Добрич в 5 пункта надвишават многократно нормата от 50 µg/m3 фини прахови частици.