Първокурсниците по агрономство и преподаватели от Тракийския университет в Стара Загора гостуваха в зеленчуковото стопанство на голям български производител и преработвател, съобщиха от ръководството на университета.

Кафявото набраздяване продължава да тормози доматите

По време на практическото занимание студентите се запознаха с противоградната система на стопанството – генератор за шокови вълни, който работи на принципа на ударната вълна. Противоградната защита се осъществява чрез газ. 

През 7 секунди се пуска ацетилен, с искра, която го взривява и образува ударна вълна, която редуцира градоносния облак до киша и вода.

Освен модерната система за борба с градушката бъдещите агрономи нагледно проследиха целия процес в зеленчуковото стопанство - разсад, специализирано поливане, поддържане с биоземеделски и органични методи, селскостопанска техника и други.

Съвсем скоро постоянен достъп за практическо обучение в градините на фирмата ще имат студентите на Тракийски университет, след като официално се подпише споразумение за сътрудничество между висшето учебно заведение и компанията за производство и преработка на зеленчуци.

Площта, върху която студентите ще могат да се обучават за в бъдеще, е 3150 дка. В стопанството, определено за практически занимания, се отглеждат пипер, патладжан, чери домат, домат за сушене, домат за консервно производство и корнишони, като се редуват с различни други култури за сеитбообращение.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Прогноза: Повече краставици и домати, по-малко пипер

Фермери, искате ли да се научите да гледате аспержи и артишок?

Реколтата от зеленчуци: 20% срив за една година