Европа все още е под заплахата от новия вирус Tomato brown rugose fruit virus по зеленчуците, предупреждават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. 

БАБХ: Опасният вирус по доматите и пипера не е откриван у нас

Става дума за Вирус на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV), съобщава в своя доклад главният експерт Татяна Величкова. Основните растения гостоприемници са доматите и пиперът – сладък и лют.

За първи път вирусът е докладван през 2014 г. от Израел, през 2015 г. – от Йордания, и през 2018 г. – от Мексико, САЩ, Германия и Италия. Оттогава ToBRFV се е разпространил и за него има потвърдени доклади от Китай, Турция, Гърция, Нидерландия, Обединеното кралство и Испания.

Как се разпространява?

Вирусът ToBRFV принадлежи към род Tobamovirus. Тези вируси се предават и да инфектират растенията чрез механични повреди. Те могат да бъдат предизвикани от физически контакт с растения, ръце, работни инструменти, дрехи на работници, опрашващи насекоми, птици или чрез водата за напояване. 

Веднъж навлязъл в растението, вирусът се разпространява от клетка в клетка и заразява цялото растение. Заразените семена, растения и плодове стават преносители на ToBRFV. 

На големи разстояния вирусът се разпространява чрез движение и търговския обмен на заразени семена, растения, предназначени за засаждане, и плодовете на растенията гостоприемници. 

Какви са симптомите?

Повредите от ToBRFV, наблюдавани върху оранжерийните домати, включват следните симптоми – хлороза, мозайка и петна по листата, некротични петна по дръжките, чашелистчетата и цветните стъбла. 

По плодовете се появяват жълти или кафяви петна с характерния за този вирус симптом – набраздяване на кожицата. Впоследствие плодовете се деформират, узряват неравномерно и губят търговския си вид. 

Вирусът може да зарази до 100% от растенията в зависимост от мястото на отглеждане. 

Вирусът може да засегне всички домати, независимо от начина им на производство и принципите им на отглеждане – био или конвенционално. Той е особено опасен за културите с висока плътност, като оранжерийните.

Вирусите от род Tobamovirus са много устойчиви и могат да оцелеят в продължение на няколко месеца в инертна среда, без да загубят своята вирулентност. Към момента няма създадени устойчиви на ToBRFV сортове или налични химични или биологични средства за контрола му. 

Какви са мерките срещу новия вредител?

Френската агенция по храни, околна среда, здраве и безопасност (ANSES) препоръчва да се вземат следните мерки:

•    въвеждане на национален план за наблюдение и ранно откриване на ToBRFV, който да даде възможност за по-бързото прилагане на мерките за контрол; 
•    отстраняване на всички растения (както растения със симптоми, така и без) от замърсения производствен участък и унищожаването им чрез изгаряне. Тук се включват и строги профилактични мерки, като период на почивка, в който производственият участък се оставя на угар. 

Вносът на плодове от заразени растения гостоприемници, които не са обхванати от действащото Европейско законодателство, са потенциален път за навлизане на ToBRFV. Затова вносът им следва да идва от производствени обекти, обявени за свободни от вируса, смятат французите. 

Друг потенциален път за навлизане на ToBRFV е чрез интернет търговия на семена. Заради това ANSES препоръчва частните производители да бъдат информирани за този нов риск.

От Агенцията твърдят, че е по-голяма вероятността от пренасяне на вируса от вносни плодове, домати и пипер, към растенията, отглеждани в частните земеделски стопанства и домашно производство, отколкото към растенията в професионалните стопанства. Тук фактор е близостта между кулинарните и производствените дейности, заключава експертът от ЦОРХВ.