Високата консумация на месо и млечни продукти засилва глобалното затопляне. За това предупреждават експертите от Междуправителствения комитет на ООН за климатичните промени, цитирани от БНР.

Как да спрем кравите от убиването на планетата

Днес приключва тяхната 50-та сесия в Женева, на която представят финален вариант на свой мащабен доклад. В него над 100 учени призовават за промени в начина, по който се използва земята и се произвеждат хранителните продукти. 

Експертите цитират данни, според които селското стопанство използва 70% от сладката вода. А земеделските, горските и другите дейности по използване на земята допринасят за 23% от общите парникови газове. Само добитъкът е отговорен за 14% от тях.

Според германското екологично министерство 91,6% от земеделските земи в света се използват като пасища или за отглеждане на храна за животни, пише немската информационна агенция DPA. 

Експерт: „Ако намалим броя на преживните животни, ще се освободят площи за отглеждане на хранителни продукти и за залесяване.“

Наред с въглеродния диоксид, селското стопанство генерира още два вида газове в големи количества – азотен оксид от добавянето на торове и отпадъци към почвата и метан. За метана основна заслуга имат преживните животни, припомнят от BBC.

Поради тези и ред други причини учените от Комитета към ООН призоват хората да намалят яденето на месни и млечни продукти, като ги заменят с такива от растителен произход. Така земята ще може да бъде използвана по-ефективно и да се намалят вредните емисии.

Докладът призовава още да се вземат мерки срещу изсичането на горите и ерозията на почвата, което също води до климатични аномалии. 

Според специалисти един от вариантите е интензивното земеделие да се концентрира в най-малката възможна площ, за да се остави колкото се може повече естествена земя и така да се усвоят въглеродните емисии.

Друг вариант е земята да се стопанисва по не толкова интензивен, по-благоприятен за климата начин. Това обаче означава да се заема повече естествена земя.

Очаква се докладът да даде теми за разговор между правителствата на страните участнички в ООН, чийто представители ще се съберат на конференция в Чили по-късно тази година. Там те за пореден път ще обсъждат докъде са стигнали с постигането на целите, заложени в Парижкото споразумение от 2015 г.