Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни онлайн, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). 

Осигуровки блокират достъпа на пчелари до субсидии

В портала за електронни услуги на Агенцията всеки може да провери въведената информация за получени доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. 

За целта обаче е нужен персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). ПИК се издава безплатно във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция.

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2019 г., приключва на 30 април.

Предварително попълнените данни от НАП са получени от справките, които са подали работодателите и самоосигуряващите се, за платените от тях през миналата година заплати, хонорари и други доходи. 

Преди да потвърдите попълнената декларация, трябва да я прегледате внимателно, да я допълните или коригирате, ако това е необходимо, съветват от НАП. 

Ако нямате електронен подпис или ПИК, може да декларирате доходите си на място в офис на НАП или по пощата. Ако го направите до 31 март, ползвате 5% отстъпка.

Регистрираните земеделци и тютюнопроизводители вече се осигуряват на минимум 420 лв.

От тази година минималният осигурителен доход за регистрираните земеделци и тютюнопроизводители се увеличава с 5%, или с 20 лв. – от 400 лв. на 420 лв. на месец. Решението бе взето от депутатите в началото на декември 2019 г.

Първоначално в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. бе заложено увеличение до 610 лв. Но след остра реакция от страна на бранша бе постигнат доста по-минимален ръст.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да получите на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нов отпор срещу опита за рязко повишение на фермерските осигуровки

Подаването на данъчни декларации започва на 10 януари

Какви осигуровки плащат фермерите?