Климатичните условия в някои региони на САЩ не позволяват на земеделските производители да приберат реколтата от соя и царевица, съобщава на страницата си в Twitter американският наблюдател на агропазара Карън Браун, пише Agroportal.ua. 

Помощ за трима фермери от Мугла след бедствие

Браун отбелязва, че тази година е антирекордна по отношение на прибирането на реколтата от соя. Към 13 октомври са реколтирани едва 26% от площите. Миналата година по същото време са били реколтирани 37%, а средно за петгодишен период този показател е 49%. 

Експертът допълва, че на някои места американските фермери не могат дори да се доберат до нивите заради снежната блокада. В частност става дума за обработваемите земи в близост до Северна Дакота, която е лидер по производство на соя. 

Един фермер не може да стигне до нивите с царевица и бобови култури вече трета седмица, защото пътищата са мръсни, мокри и непроходими. Сняг е затрупал нивите. Производителите нямат ни най-малка представа до кога ще продължи жътва`2019, казва Карън Браун. 

Към 13 октомври е събрана царевицата от 22% от засетите площи в страната. Този показател е под средния за последните 5 години (36%), но над антирекорда през 2009 г. (14%).

В частност, в Северна Дакота са реколтирани 38% от нивите, Мичиган – 63%, Уисконсин – 61%, Южно Дакота – 86%, Охайо – 71%, Минесота – 75%, Индиана – 71%, Айова – 88%, Илинойс – 63% и Небраска – 77%.