Трима фермери от смолянското село Мугла получават помощ de minimis от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), за да възстановят животните си, погубени от силен снеговалеж в Родопите тази зима.

Животновъди получават 26,3 млн. лева de minimis

Отпуснатата сума за възстановяване на понесените от тях от природното бедствие е 6 649 лева. 

Обилен снеговалеж, лавини и свлачища откъснаха от света смолянското село Мугла за повече от седмица в края на януари и началото на февруари тази година.

Тогава цялата страна следеше напрегнато развитието на бедствената обстановка в тази част на Родопите. Жителите на селото останаха дни наред без електрозахранване и без доставки на хляб и други храни, тъй като автомобилите не можеха да си пробият път през преспите

В тези тежки условия Христина Ганчевска е загубила 8 овце-майки. Сега като компенсация ДФЗ отпуска на стопанката 1 120 лева, да да възстанови животните.

От Фонда отбелязаха, че загиналите овце са били регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти (ВетИС) на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Също 1 120 лева за 8 погубени овце-майки получава Славчо Беев от Мугла. Други 4 409 лева са отпуснати на Иван Беев за компенсиране на загиналите при снеговалежа 22 овце-майки, един коч и крава. 

От силен снеговалеж миналата година е пострадал и пчелинът на Александра Парашкевова в габровското село Червена локва. Бедствието там е унищожило 40 пчелни семейства. За възстановяването им ДФЗ отпуска на стопанката de minimis в размер на 3 960 лева.

С друго решение на Управителния съвет на ДФЗ тази седмица четири асоциации получават държавна помощ за участие в изложения. Това са  Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), сдружение „Българска асоциация на малинопроизводителите“, Сдружение „Обединени български животновъди" и Национална БИО асоциация.