Изкупуването на зърно от държавата бе просто един сценарий, смятат родни производители. Ето каква е официалната версия за провалената сделка, обрисувана от земеделския министър пред журналисти по време на официалното зажънване в Старозагорско.

Песимистични прогнози: Слънчогледът ще се срине до 500 лв./тон

„На първо място отпадна необходимостта от закупуване, тъй като продоволствието е вече гарантирано. Имаше и различни административни пречки, които възникнаха в процеса на работа“, обясни Иван Иванов. 

Докато чакаме решението на Министерския съвет къде ще пренасочи заделените 1,1 млрд. лв., земеделските производители все още си задават въпроса кому беше нужен целият този театър.

„Управляващите търсеха откъде да вземат, за да дадат. Затова решиха да вземат от тези, които правят бизнес и се развиват. Понеже имаше ескалация на цената на зърното, те трябваше по някакъв начин да успокоят обстановката“, коментира за Агри.БГ зърнопроизводител от Пловдивско. 

По думите му най-ощетени са били неговите колеги, които са разполагали със складирана продукция. Сметките показват, че те са на загуба с около 200 лв./тон. Това е разликата при обявена от държавата цена от 570 лв./тон и цена на международните пазари от 800 лв./тон.

„Сега, когато цените са вече около 600 лв./тон, управляващите обявиха, че няма да купуват. Целта беше да се намали ескалиращата цена на зърното. Това беше специално за територията на България, но от ЕС скръцнаха със зъби и съответно нашите забравиха за своите амбиции“, смята читателят на Агри.БГ.

Неговият колега Пеньо Тодоров от Старозагорско също е на мнение, че „това е поредната глупост на държавата“, която само е навредила на българското производство.

„Първо, потиснаха цените и хората се притесняваха, че няма да могат да продават, защото ще се забрани износът. Затова продадоха на безценица. А държавата нито купи, нито направи друго. Само обърка родните производители, които можеха с тези пари да компенсират многократно увеличените разходи“, категоричен е той.