Почти двойна по-голяма подкрепа на земеделските стопани в размер на 300 млн. лв. гласуваха депутатите по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет в бюджетната комисия на 27 юни. Толкова ли ще останат тези пари, попитахме земеделския министър в оставка Иван Иванов по време на официалната церемония по откриване на жътвената кампания.

До 3 месеца фермерите ще имат ново законодателство за субсидирането

„Това, което е прието от бюджетната комисия, и това, което ще се гласува в залата на Народното събрание, са две различни неща. Ако се намерят приходи, винаги съм бил за повече средства за земеделските производители. Ако това е възможно да се случи, е добре дошло“, коментира Иванов пред Агри.БГ.

Друга добра новина за земеделските производители е, че през юли се очаква промяната на регламент, с който ЕП позволява 5% от неусвоените средства по ПРСР за 2021 г. и 2022 г. да се дадат като директно подпомагане. 

„Надявам се промяната да стане факт през юли, за да се изплатят 33 млн. евро на стопаните. След промяната на регламента министерството ще внесе нотификация за изменението на програмата“, поясни ресорният министър.

Относно тавана за преразпределителното плащане за стопанства до 600 ха в новия програмен период Иван Иванов обясни, че в момента се водят преговори с ЕК по бележките на Стратегическия план. 

„Имаме онлайн срещи с ЕК два пъти седмично. Ще се отвори и тази тема. Ние защитаваме нашите позиции. Следващата седмица ще има още една Тематична работна група, до края на месец юли – третата последна“, съобщи Иванов.

По време на церемонията по зажънване в старозагорското село Боздуганово той за пореден път потвърди, че няма опасност за продоволствената сигурност и че се очаква реколтата от пшеница за достигне миналогодишните нива. 

„Да, цената на зърното е по-висока поради външни фактори, като повишеното търсене на международните пазари. Именно по тази причина е мярката за нулева ставка на ДДС на хляба, за да не се отрази поскъпването върху потребителската кошница“, допълни земеделският министър.

Той се съгласи, че има нелегален внос на украинско зърно. Министерството на земеделието се ангажира да направи съответните проверки, но всичко друго е под патримониума на Министерството на финансите и Агенция „Митници“. 

„Решението на ЕК е максимално количество зърно от Украйна да бъде внесено от страни членки на ЕС, тъй като голяма част от тях имат сериозен недостиг. Не мога да прогнозирам какво количество ще остане в България, тъй като очевидно няма център, който да разпределя. Твърде вероятно е твърдението, че войната се използва и като инструмент за натиск върху правителствената сигурност на Европа, да се окаже вярно“, заключи Иванов.