С условна присъда и глоба от 2000 лв. се сдоби пловдивският агент на ДАНС, който преди година бе хванат да взима подкуп от фермер. Наложеното наказание е издадено от Пловдивския окръжен съд.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

На 9 септември 2021 г., в качеството си на длъжностно лице в направление „Земеделие” в Териториална дирекция „Национална сигурност” – Пловдив, той поискал и приел дар от фермер в село Ведраре на стойност 1500 лв. През ноември същата година взел още 750 лв. от въпросния стопанин.

Подкупът бил, за да се прекрати проверка за неправомерно използвани средства от Държавен фонд "Земеделие". Агентът на ДАНС е трябвало да потули информация за надписани животни, с които се източват субсидии. Той обаче не подозирал, че въпросният фермер ще подаде сигнал срещу него. При съвместна акция на прокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на ДАНС Христов беше хванат и задържан.

Пред Пловдивския окръжен съд подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Първоначално бе оповестено, че при деянието му може да бъде лишен от свобода до 6 години и наказан с глоба до 5 000 лв.

Размерът на реално наложеното наказание е определен при условията на чл. 54 от НК и след редуцирането с 1/3, съгласно чл. 58а ал.1 от НК., съобщават от съда. Освен това бившият вече служител на ДАНС няма право да заема държавна длъжност в сферата на националната сигурност за срок от 1 година. Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.