Селскостопанска академия работи във всички области на земеделската наука. Тази година участва на АГРА с 18 иновации, каза 
проф. Васил Николов, председател на Селскостопанска академия (ССА), по време на откриването на изложението днес в Пловдив.
 
Проф. Николов започна представянето на иновациите с нов слънчогледов хибрид от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Той е с над 50% съдържание на мазнини и се нарича „Деведа“.
 
Институтът по полски култури в Чирпан предлага нов сорт твърда пшеница – „Хеликс“, чиито добиви са до 900 кг от декар. Тя е подходяща за направата на висококачествени макаронени изделия.
 
Учените от Чирпан се представят и с два нови сорта памук, които са с естествено кафяво оцветяване. Те могат да се използват за направата на кафяви изделия, екологично чисти, без използването на бои.
 
 
Нов сорт обикновена зимна пшеница – „Надита“, предлага Институтът по растителни генетични ресурси в Садово. Техните колеги от Института по земеделие в Карнобат показват нов сорт ечемик – „Захир“, а от Института по царевица в Кнежа – три хибрида царевица, които са с различни срокове на зреене. 
 
Проф. Николов акцентира и върху няколко нови сорта зеленчуци и плодове. Институтът по овощарство в Пловдив предлага нов сорт сливи – „Пагане“, а Институтът по земеделие в Кюстендил – нов черешов сорт с едри плодове, познат като „Алекстон“.
 
На щанда на ССА лозарите и винарите могат да научат повече за нов винен сорт лози – „Кристал“, дело на Института по земеделие и семезнание в Русе. Техните колеги от Института по зеленчукови култури в Пловдив поставят началото на нов сорт грах – „Пълдин“.
 
Освен в областта на земеделието учените от ССА работят и в други насоки. Една от техните иновации идва от Института по животновъдство в Костинброд, а именно нова технология за производство на суджук от телета лимузин
 
Председателят на Академията обърна специално внимание и на храните, които предлага Институтът по криобиология и хранителни технологии в София. На фокус са синьо вино и нискоенергиен шоколад.
 
Предложенията на ССА ще влязат в битката за иновации в рамките на изложението „Агра 2019“, което продължава до 24 февруари в Международен панаир – Пловдив. Резултатът ще бъде ясен до дни.