Смъртта на животните в Софийския зоопарк много вероятно е предизвикана от болестта Син език, която в последните месеци обхвана територията на цялата страна и покоси десетки хиляди дребни и едри преживни животни
 
Месец след смъртта на няколко животни от зоопарка началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Областна дирекция на Агенцията по безопасност на храните в София д-р Емил Славев заяви пред Дарик, че „неизлечим вирус“ е причинил смъртта на животните в столичния зоопарк. Пробите на агенцията оборват подозренията за отравяне на животните. Вирусът не е опасен за хората, няма причина за притеснение сред посетителите на Зоопарка, посочва д-р Славев, но не уточнява точно какъв е бил вирусът.
 
Интересното е, че вирусоносители са дребните преживни, а пък заболяват едрите преживни. Дребните преживни могат да си го носят години наред в себе си, предават го на едрите и те заболяват. Няма да се подновят смъртните случаи в столичния зоопарк, няма ваксина, няма лечение срещу заболяването, заяви Славев.
 
Заради скандала с умрелите животни от поста директор на Столичния зоопарк се оттегли дългогодишният шеф Иван Иванов, припомня Дарик.
 
В края на август в Софийския зоопарк започнаха да умират едно след друго тревопасни животни - бебе козирог, камила, бизони, гаур и няколко крави. Тогава основната версия за смъртта им беше пестициди в храната.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!