Вицепремиерът Симеон Дянков не отговори конкретно на въпроса за възстановяване на акциза за горивата за земеделие по време на днешния парламентарен контрол.

 

Въпросът на депутата Димчо Михалевски „Ще платите ли до края на мандата средства на българските земеделски производители за възстановяване на акциз при ползване на горива за селскостопански нужди?“ остана без конкретен отговор.

 

Вместо това, финансовият министър говори за бюджета за селско стопанство. „Само за две години общото увеличение за подпомагане на селскостопанските производители в България е увеличено с 580 милиона лева, и средставата се увеличават с всяка година, каза Дянков.

 

Той не пропусна да отбележи, че за първи път от миналата година „се дава и на животновъдите, и на пчеларите”. „Продължихме традицията да даваме пари и за тютюнопроизводителите и това е залегнало и в Бюджет 2013 г.”, каза още Симеон Дянков.

 

По отношения на акциза, вицепремиерът каза само, че има разработен механизъм за подпомагане на земеделските производители при използване на горива за селскостопански нужди чрез прилагане на намалена акцизна ставка върху газьола.

 

Дянков припомни още, че Схемата за държавна помощ беше одобрена от Европейската комисия с положително решение за съвместимостта й с вътрешния пазар. Конкретни срокове и ангажименти за изплащане на тази помощ не бяха поети от финансовия министър.

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!