Два златни медала, пет сребърни и 20 бронзови отличия грабнаха технически нововъведения и машини от бъдещето на SIMA 2019, което се провежда от 24 до 28 февруари в Париж, Франция.
 
 
Цифровите технологии все повече навлизат в ежедневието на фермера, като това вече се вижда и с просто око. Едно от доказателствата за това твърдение е, че именно дигиталните решения доминират сред наградените в това издание на SIMA. 
 
Друга тенденция, която екипът на Трактор.БГ разкри сред наградените иновации, е свързана с безопасността на механизаторите. Все повече се акцентира на машини, които са освен удобни, но и здрави, и безопасни за операторите на земеделска техника. Все повече фермери залагат на надеждността при избора на техника за своето стопанство.
 
Накрая, но не и на последно място, е изискването за качество и производителност на машината. Решение, което да прави стопанството поне с една идея по-рентабилно. 
 
Ето ги и победителите. Златен медал на SIMA Innovation Awards 2019 грабна дебютният модел на CLAAS, моделът JAGUAR 960 TERRA TRAC. 
 
снимка: www.wnif.co.uk
 
CLAAS е първият производител, който представя на пазара силажокомбайн с подобно решение за ходова част. Новата концепция предпазва оптимално почвата при всякакви условия. Интелигентна система за защита на полето в края на браздата предотвратява увреждания на повърхността на насажденията и дава възможност за употреба през цялата година.
 
До него, също със златно отличие, се нареди интерфейсът DynaTrac на LAFORGE. Той представлява система, която позволява на фермерите да бъдат прецизни с наличната им техника. Благодарение на DynaTrac, земеделските производители могат да намалят вложените ресурси и да подобрят рентабилността на стопанствата си.
 
снимка: materielagricole.info
 
Със сребърен медал си тръгнаха общо 5 иновации. Първата от тях е на Airbus и John Deere. Най-големият производител на трактори в света получи награда за услугата Live Nbalance. Досега нито един инструмент не е бил достатъчно точен, за да провери ефективността на азотните приложения на всяко място в полето за целия сезон. Комбинирайки агрономическите данни, събрани от сензорите на селскостопанските машини и точните измервания на растежа на културите, извършвани от спътници, Live NBalance предоставя сезонна информация за нивата на азот на всяко място чрез многосекционно табло.
 
снимка: grostracteurspassion.com
 
Още дигитални решения – BOSCH също получи сребърен медал за сензор, който в реално време извършва мониторинг на растенията на полето. Сребърно отличие получи и KUHN за разработения си виртуален помощник, който помага на фермерите с рутинната поддръжка и настройка на машините, както и иновацията от John Deere – Support Connecté, която представлява система за навременна и лесна поддръжка на селскостопанската техника.
 
Бронзови отличия получиха 20 земеделски решения, сред които се отличават брандовете Amazone, Berthoud, Case IH, Claas, Kverneland Group и Trimble.