Силно присъствие на български селекции семена направи впечатление на Добричкия панаир – Селско стопанство и всичко за него, който се провежда в житницата на България от 28 до 31 август. 
 
 
Над 40 сорта зърнено-житни култури, българска селекция представи Добруджанския земеделски институт.
 
„Безспорно е, че имаме добри селекции. Въпросът е, че повече земеделци предпочитат устойчивите на болести хибриди, те гарантират и по-висок добив. Към момента институтът е разработил единствено класически хибриди. Обръщаме поглед и към новостите и вярвам, че скоро ще можем да представим клиърфилд хибриди в слънчоглед “, коментираха от института за Фермер.БГ.
 
Новите хибриди на института са няколко - в слънчоглед това е Деведа, а във фасул, новият сорт за директно прибиране се нарича Скития. 
 
Инститът работи с експерти от Украйна, Германия и Испания, като съвместно разработват хибриди, но към момента одобрени такива няма.
 
Богата беше и сортовата гама от обикновена пшеница. Освен познатите на местните фермери сортове „Енола“, „Драгана“, „Аглика“, институт показа и своите нови сортове „Катаржина“, „Киара“, „Калина“ и „Горица“.
 
 
Зърнопроизводителите могат да разчитат и на сортове от най-новата селекция пшеница сорт „Никодим“, тритикале сорт „Борислав“ и твърда пшеница сорт „Малена“. 
 
„Тези сортове се отличават с екологична пластичност, устойчиви са на най-разпространените болести. Имат и висок добивен потенциал – това, което вълнува много земеделци и качеството на зърното е добро“, добавиха от института.