Горещините от края на миналата седмица отстъпват пред нов атмосферен фронт от северозапад, който носи по-ниски температури и локални валежи.

Агрометеорология: Горещините се засилват, страдат зеленчуците

Благоприятно за жътвата в Северна България е, че Карпатите ще предпазят региона от силни бури и интензивни валежи през втората фаза от нахлуването на по-хладния фронт, която се очаква да достигне нашата страна в сряда и четвъртък тази седмица.

Meteo Balkans: „Най-големи количества изглежда ще има на юг от Стара планина, а заради рязкото нахлуване Карпатите ще хвърлят обичайно сянка върху Северозападна България и там ще е с никакви или символични валежи.“

Експертите смятат, че акцент през тази седмица е очакваното понижение на температурите. Там, където е облачно през целия ден или в комбинация с валежи, температурите ще остават около 20-23 градуса следобед, а на места и малко по-ниски.

В петък и през почивните дни ще имаме ново увеличение, на место до 30 градуса, но като цяло от Meteo Balkans смятат, че втората десетдневка на юли ще бъде с температури около и под нормата.

Горещото време в края на миналата седмица - на места над 35 градуса, повлия негативно върху фертилността на полена при зеленчуковите култури - домати, пипер, краставици, тиквички, от късното полско производство и средно ранните хибриди царевица, стана ясно от анализ на Дукена Жолева, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Дукена Жолева: „В края на първото и началото на второто десетдневие на юли се очаква понижение на температурите и подобрение на условията за развитие на земеделските култури. Прогнозираните валежи ще се отразят благоприятно на пролетните култури, по-голямата част от които са в репродуктивен етап от развитието си с повишени изисквания към влагата в почвата.“

При царевицата в зависимост от ранозрелостта и ще протичат различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. 

При слънчогледа ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, а при фасула и соята - образуване на бобове, при граха – фаза узряване.