Жълт код за опасно горещо време е в сила за днес на територията на цялата страна, като максималните температури ще достигат 39 градуса, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Отново предупреждения за опасно време

Още в късните часове днес и през нощта срещу четвъртък от север над страната ще нахлува по-хладен въздух, като през следващите два-три дни ще има условия за интензивни валежи и гръмотевични бури главно в Северна България и в планинските райони.

„Висок е рискът за едра градушка и силни пориви на вятъра, като процесите ще са придружени и от силни шквалови явления!“, обяви Meteo Balkans.

Експертите наблюдават нахлуването на полярна морска въздушна маса от Северна Европа към централните части от континента, което създава удължена фронтална граница от Франция до Русия.

„Високите температури и влажният въздух в топлия сектор пред фронта ще доведат до образуването на силни гръмотевични бури през деня и във вечерните часове“, допълват от Meteo Balkans.

Неблагоприятните климатични явления ще засегнат главно Дунавската равнина, където жътвата вече е в разгара си. Като цяло температурите в страната ще се понижат през следващите два дни със 6-7 градуса.

Meteo Balkans: „Явленията бързо ще се групират и ще се сливат в общи гръмотевични бури.“

В Североизточна България е възможно на места образуването на торнадо. Очаква се атмосферните процеси над страната да се успокоят в събота и неделя, а следващата седмица ще започне отново с дъждове, гръмотевични бури и леко понижение на температурите.