Силната суша в Югоизточна Европа тласка реколтата от царевица надолу. Особено засегнати от тези климатични условия са България, Румъния, Гърция, както и Украйна. Именно това е и една от причините Агенцията за мониторинг на културите на ЕС (MARS) да понижи своите прогнози за пролетниците през септември.

Берберов: Отиваме към субтропичния климат, нужни са алтернативни култури

Тенденцията за спад в добивите е най-осезаема при царевицата и слънчогледа, но добивите от захарно цвекло, картофи и соя също ще бъдат по-лоши от очакваните преди четири седмици.

България, Румъния и Украйна - сушата не прощава

В Югоизточна Европа, особено в Източна България, Източна Румъния и Южна Украйна, преобладават тежките условия на суша с негативни последици, главно върху добивите от царевица и слънчоглед, съобщава MARS в септемврийския си доклад.

Сушата се разпространи и в Североизточна Гърция и то в най-важния слънчогледов регион в страната. В централна Украйна пък постоянният дефицит на валежи оказва отрицателно въздействие върху добивите от царевица.

Край Дунава: Ниски добиви от пролетниците!

В Западна Европа температурите паднаха след августовската гореща вълна. В редица части на Франция, Белгия, Люксембург, Западна Германия и Южна Холандия обаче дефицитът на валежи продължава, съобщава MARS. Това тласка очакванията за добива от пролетници в тези региони още надолу.

И обратно, в Ирландия и в части от Обединеното кралство честите и обилни валежи от средата на август се отразяват негативно на узряването и реколтата от пролетници. В Централна и Северна Европа обаче условията бяха благоприятни. Летните култури в Северна Италия, Австрия, Словакия, Чехия и Полша регистрираха излишък от валежи.

Германия: Третото поредно лято на суша

В Германия валежите през август и септември не бяха достатъчни, за да подобрят значително почвената влага за пролетници в западна и централна Германия, съобщава MARS в своя септемврийски доклад. Заради това от MARS намаляват своята прогноза за добивите от царевица до 9,15 тона на хектар.

Месец август беше средно по-топъл в Германия, главно в резултат на кратки, но интензивни горещи вълни, които се редуваха с резки спадове на температурата на юг.

Франция: Прекалено сухо лято, трудна сеитба на рапица и тежка реколта от царевица

За Франция Европейската агенция за мониторинг на културите отчита трайно сухи условия, които се влошават от горещата вълна, която нахлу в страната. Ето защо очакванията за добива при пролетниците драстично спадат в септемврийския анализ на MARS.

Цени на зърното: Изобилие от причини за ново ценово рали

Метеорологичните условия от началото на август увеличиха ефекта от сухите условия, наблюдавани от началото на юли. Очакванията за добива при летните култури във Франция са близки до лошото ниво от 2019 и 2018 г. Това е третата поредна година с много сухи условия.

Условията за реколта обаче показват големи пространствени разлики, съобщава MARS. Валежите от средата на март често се разпределят по пространствено разнороден начин. 

И сеитбата на рапица е възпрепятствана от твърде сухия горен почвен слой. Следователно сеитбата е забавена и се очаква площите, засети с рапица, да бъдат приблизително на същите нива като през 2018 и 2019 г., или дори по-малко!

Сушата в Румъния води до срив на добивите от царевица

Горещите и сухи условия в източните и южните основни земеделски райони на Румъния оказаха отрицателно въздействие върху добивите от царевица и слънчоглед, отбелязва MARS. Румъния е най-големият производител на царевица в Европейския съюз.

В Западна Румъния обаче условията бяха относително добри, най-вече заради благоприятния дъжд. Като цяло обаче прогнозите за добив и износ са ревизирани и са значително надолу.

Горещото време ускори развитието на растенията, като съкрати продължителността на реколтата, което доведе до много ранен старт, особено в източните райони. Поради това прогнозите за добива за всички пролетни култури са коригирани надолу от MARS, особено при царевицата, но също така и при слънчогледа и захарното цвекло.